birdwatcher.cz

10.4.2021: Fouká a fouká

Fouká a fouká. Alespoň jednu noc jsem o víkendu chtěl věnovat odchytu chřástalů, Aladin však hlásí silný vítr, a to nejen přes den, ale i v noci. Odpoledne hážu do auta potřebné vybavení včetně spacáku, ale je mi jasné, že jde víceméně o kontrolní výjezd, prohlídnu lokalitu, chvíli postojím s dalekohledem a stejně se tím fučákem nechám zase zahnat domů.

Nejprve zajíždím na blízké místo u Měnína. Louže v polích se rychle zmenšují a nedočkaví zemědělci už všechna přístupná místa v okolí povláčeli. Ostrůvky mělké vody ťapou bahňáci a shánějí potravu – padesátka jespáků bojovných, desítka vodoušů kropenatých, čejky, několik vodoušů rudonohých a bekasin. Na vlhkém poli pobíhá asi 12 kulíků říčních a stejný počet konipasů lučních. Napojit se přilétají z blízkého lesa doupňáci, mezi polem a lesem pendlují špačci, a jako vždy tu potkávám myslivce, který mě jemně upozorňuje, že tu nemám co dělat. Jde o místo intenzivně myslivecky využívané, což dokazují prázdné nábojnice v okolí, a podobné lokality si myslivci dost často poměrně neurvale nárokují pro sebe.

Přejíždím k odchytovému místu u Blučiny. V podmáčené louce jsou vidět kachny a několik čejek. Občas se z trávy zvedne bekasina, dvě, tři, proletí se okolím a zase sednou zpět. Nad místy s vyšší suchou trávou loví pochop a okrajem louky chodí tam a zpět po polní cestě pejskaři a jejich svěřenci divoce pobíhají po okolí. A vítr fouká, opírá se do stromů kolem vodní strouhy, čeří hladinu louží, zvedá práh z cesty a čechrá stébla trávy. Nad hlavou mi s pískáním přeletí menší hejnko lindušek lučních, ukáže se jedna vlaštovka a mine mě další dvojice se psem. Tak nic, dnes budu cucat červené doma.

Konopka obecná (Linaria cannabina) na sloupku u cesty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *